Arany, amit nem is látni, aranyárban

2015.11.11. 13:39

A Dubai Motor Show-n mindenki ott van, aki számít, különösen a drága autók gyártói közül, hisz errefelé több luxusautót adnak el, mint szinte bárhol a világon. A McLaren MSO részlege, ahol az egyedi igények kielégítésével foglalkoznak, ezúttal a 650S Spiderből készített egy Al Sahara 79 nevű változatot.

Nem is lenne ezzel baj, de a spéci fényezés fehér festékéről állítják, hogy 24 karátos, azaz vegytiszta arany-részecskéket kevertek bele. Elképzelhető, hogy ez élőben látszik is valamelyest, de képeken egyáltalán nem – pedig az MSO részben erről nevezte el az autót, hisz a 79 a periódusos rendszerben az arany rendszáma. Pedig a láthatatlan arany-részecskék emlegetése nélkül is elég látványos darab lenne az Al Sahara, hisz az egyszerű fekete-fehér kontraszt itt is jól működik: a tető, a hűtőmaszk, az oldalsó légbeömlők és a felnik elég nagy sötét foltokat adnak ahhoz, hogy a kompozíció hatásos legyen.

Műszaki változtatást nem végeztek az autón, de nagy szükség nem is lenne rá, hisz a 650S Spider hatalmas karbon-fékeivel, 650 lóerős biturbó V8-as motorjával és valódi hátsó diffúzoraival most is közelebb áll egy versenyautóhoz, mint használható utcai sportkocsihoz. Nyilván joggal gondolták a gyáriak, hogy a 3 másodperces gyorsulási idő 100 km/h-ra és 329 km/h-s végsebesség bőségesen elegendő szinte bármire, talán a Bugattik beelőzését kivéve.

Az egyedi járművet valószínűleg eladják majd, de a célja nem ez, hanem hogy kiállítási tárgyként megrendelőket szerezzen az MSO-nak, ahol elvileg a vásárló bármilyen elképesztő egyedi kívánságát hajlandók kielégíteni McLaren alapokon, amit az hajlandó kifizetni.