Ebből lesz a négyajtós Impreza?

2015.11.11. 06:20

A Subaru Impreza nem épp a csinos formái miatt lett híres, de talán épp ezért a japánok ezúttal igyekeznek biztosra menni. Első körben tanulmányautóként mutatják meg a típus új formáját a közönségnek, így lesz rá lehetőség, hogy változtassanak, ha mégsem nyerik el a közönség tetszését.

A Tokiói Autószalonon láthattuk az ötajtós tanulmányt – a neve is Impreza 5-door lett – Los Angelesben pedig az Impreza Sedan Concept áll majd a gyártó standjának középpontjában. A jövő heti esemény előtt azonban mutattak egy képet, amelyen az autó felső részének körvonalai vehetők ki. Érdekes, hogy a Honda Civic négyajtós változatához hasonlóan az Impreza is kupészerű, hátul az autó végéig töretlen tetővonalat kap, amitől profilból egész elegáns jelenségnek tűnik. Ebből a képből persze nehéz megítélni az összhatást, hisz az autó alsó feléből semmi nem látszik, de van rá remény, hogy itt is jó arányérzékkel dolgoztak a tervezők, ahogy az ötajtós esetében is.

A következő Impreza állítólag nem csak formai szempontból hoz majd újdonságot, de ebben alkalmazzák elsőként az új, rugalmas Subaru padlólemezt is, amely a Subaru Global Platform, vagy röviden SGP nevet kapta. Ez hasonló elvek szerint épül fel, mint a Volkswagennél az MQB platform, vagy a Toyotánál a TNGA, azaz többféle méretű autó építhető rá úgy, hogy csak néhány tartóelemet kell hosszabbra vagy rövidebbre cserélni, így jelentősen csökkenthető általa egy-egy új modell kifejlesztésének költsége. Így a Subaru olcsóbban bővítheti a kínálatát a jövőben, ami egy ilyen, viszonylag kis gyártó esetében nagyban hozzájárulhat a versenyképesség megőrzéséhez.

Az Impreza Sedan Concept bemutatóját november 19-én tartja a Subaru.