Nem Ferrari, de majdnem: Zetor

2015.11.12. 12:15

A pajtában álló öreg falusi traktor – ez jut az ember eszébe a Zetor név hallatán. Pedig a cseh cég ma is gyárt traktorokat, meglehetősen korszerűeket, és most bemutattak egyet, amely még durván is néz ki. Nem csoda, a vonalait a Pininfarinánál tervezték.

Traktorból nem lehet egyszerű igazán látványosat tervezni, hisz a praktikus elvek alapján tervezett sokcélú munkagépek kialakításában nincs sok szerepe az esztétikumnak. Manapság ugyan egyre elterjedtebbek a nagy első kerekű változatok, amelyek egy kicsivel kiegyensúlyozottabb arányokkal rendelkeznek – ilyen a Pininfarina Zetor-átirata is – de azért az látszott, hogy az olaszoknak nem volt sok mozgásterük. A fülke és a sárhányók formája nagyjából adott volt, így maradt a jármű orra, amelyet kedvük szerint alakíthattak. Ehhez képest egész jó munkát végeztek. Az egyik ügyes trükk, hogy csak az orr-rész teteje lett vörös, és ez az alsó rész fekete burkolata miatt szinte lebeg. Ugyanígy válik ki a traktor sötét tömegéből a szintén vörös tető. A végeredmény annyira lendületes, amennyire egy traktor csak lehet – de nem is csoda, azok tervezték, akik általában inkább a Ferrarinak rajzolnak sportkocsikat.

A Zetor by Pininfarina egyelőre épp csak bemutatkozott, de úgy tudjuk, a Zetornak komoly tervei vannak vele. Állítólag egy új csúcs-traktort fejlesztenek ki a prototípusból, és azt tervezik, a későbbiekben a teljes választék tervezését a Pininfarinára bízzák majd. Ez pedig igen jól jön az olasz stúdiónak, amely évek óta nyakig ül az adósságban, és eddig úgy nézett ki, hogy csak úgy élhet túl, ha felbukkan egy új tulajdonos, amely képes kifizetni az adósságait.