Indiai kézbe kerül a Pininfarina

2015.11.15. 09:25

A Pininfarina nehéz helyzetben van, a legendás olasz formatervező stúdió adóssága több mint ötvenmillió euróra rúg. Az autóipar palettájáról azonban jó eséllyel nem fognak eltűnni, a megmentő a Mahindra lehet.

Az indiai autógyártó hónapok óta érdeklődik a vásárlás lehetősége felől, első próbálkozásaik azonban nem vezettek sikerre. A hitelezők nem voltak elégedettek, megtagadták a vételi szándékot, de a Mahindra nem adta fel, újra és újra bepróbálkozott. Nyilván azzal a céllal, hogy a lehető legolcsóbban szerezze meg a jó nevű céget.

Úgy tűnik, most célba értek. A hírek szerint a Pininfarinának hitelező bankokkal egyezségre jutottak, így megvehetik a jelenlegi legnagyobb részvényes, a Pincar részesedését. Az adósságok sorsáról egyelőre sok konkrétumot nem tudni, és jelenleg még az sem teljesen világos, hogy a Mahindrának pontosan milyen tervei vannak a Pininfarinával. Az üzletet a következő hetekben véglegesíthetik, akkor nyilván majd többet megtudunk a részletekről is.

A Pininfarinát 1930-ban, Torinóban alapította meg Battista Farina (később Battista Pininfarina). A vállalkozáshoz később fia, Sergio is csatlakozott, aki apja halála után átvette a cég vezetését. Az évtizedek során többek közt a Ferrarinak, a Maseratinak, az Alfa Romeónak, a Lanciának és a Rolls-Royce-nak is dolgoztak.