A VW visszavenné egyes autóit?

2015.11.17. 17:28

A Financial Times információi szerint a Volkswagen arra készül, hogy egyes vásárlóinak felajánlja a korábban nekik eladott autó visszavásárlását. Ezek azok az Európában értékesített autók, amelyekről a dízelbotrány kitörése után derült ki, hogy a gyártó által megadott szén-dioxid-kibocsátási és fogyasztási értéket nem tudják teljesíteni.

A híradások szerint a Volkswagen ezeknél az autóknál, amelyek közt dízel- és benzinmotoros egyaránt akad, utólagos kibocsátásmérést végez. Ha a mérés eredménye és a gyári adat között 10%-nál nagyobb eltérés, akkor – ahogy a VW szóvivője fogalmazott – lehet rá esély, hogy azt mondja a vásárló, hogy visszaadja az autót, mert helytelen adatot közöltek vele. Azaz a visszavásárlást valószínűleg a vásárlónak kell majd kezdeményeznie, de a Volkswagen felkészült egy ilyen lehetőségre is.

A Volkswagen korábbi bejelentése szerint ennek a problémának az orvoslására 2 milliárd eurót különítettek el, de ebből nem csak az esetleges autó-visszavásárlásokat kell majd fedezni. Azokban az államokban, ahol az autók után fizetendő adó valamilyen formában összefügg a szén-dioxid-kibocsátással vagy a fogyasztással, jó eséllyel a valós és a mért, magasabb értékhez tartozó adókülönbözetet is a gyártónak kell majd kifizetnie.