Jöhet a szupererős Mini Clubman

2015.11.18. 17:23

Brit sajtóhírek szerint a Mini már a 300 lóerő feletti teljesítményű Clubman változaton dolgozik, amellyel odaérhet a legerősebb sportkompaktok közé.

A Mini eddig is igyekezett a maga kategóriájában a legerősebb, legsportosabb modelleket kínálni, de a Clubman révén feljebb léptek egy kategóriát, ahol 200-220 lóerő nem elég. Az alsó középkategóriában legalább 250, de inkább 300 lóerő kell, hogy valaki a sportos modellváltozatok között labdába rúghasson.

A legújabb Miniben persze már most is használják a BMW kétliteres turbómotorját, amely itt ugyan 192 lóerős, de a BMW-kben 245 lóerőt hoznak ki belőle, és ezen felül is van benne tartalék bőven. A legújabb pletykák szerint a Mini most ebből a motorból próbál 300 lóerő feletti teljesítményt kihozni, hogy megépíthesse a Clubman extrém sportváltozatát. Ekkora teljesítményhez persze már kevés az elsőkerék-hajtás, de a Clubman alapjául szolgáló UKL1 platformhoz létezik összkerék-hajtás, amelyet például a BMW X1-es második generációjában is használnak.

Egyelőre úgy tudjuk, a terv még a kezdeti stádiumánál tart, így ha zöld utat is kap a BMW vezetésétől, két-három év biztosan kell a fejlesztésre. Ám úgy tűnik, az elszántság már megvan.