Megvan, mit áldoz be jövőre a Volkswagen

2015.11.22. 08:18

A Volkswagen 1 milliárd euróval (8 százalékkal) mintegy 12 milliárd euróra csökkenti jövő évi beruházási kiadásait, hogy a felszabaduló pénzt a várható kártalanításra fordítsa.

A Volkswagen eladásai októberben erősen csökkentek a dízelbotrány és néhány jelentős felvevőpiac zsugorodása miatt. Erre válaszul több ponton igyekeznek megfogni a költségeket: egyebek között elhalasztják egy új dizájnközpont megépítését Wolfsburgban, továbbá a Phaeton luxusszedán villanymotoros verziójának a bevezetését. Ezt Matthias Müller, a Volkswagen konszern vezérigazgatója jelentette be pénteken azután, hogy részt vett a felügyelőtanács ülésén.

A VW alapmárka különböző típusaiból októberben 490 ezer darabot értékesítettek, ami 5,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Eközben Kínában, a világ legnagyobb autópiacán 1,8 százalékkal, Németországban pedig 1,9 százalékkal nőttek az eladások, egész Európát tekintve azonban 1,2 százalékos csökkenést szenvedett el a vállalat. Oroszországban 26 százalékkal estek az eladások. Rosszul alakult a helyzet Latin-Amerikában, Brazíliában 50 százalékkal zuhant az értékesítés. Ugyanakkor az Egyesült Államokban, ahol szeptember 18-án kirobbant az emisszió-hamisítási botrány, sikerült 0,2 százalékkal több autót eladni, Kanadával együtt pedig 3,5 százalékkal több VW-kocsi kelt el. Szakértők szerint az orosz és a brazil piac drasztikus beszűkülése egyelőre ugyanannyi vagy inkább nagyobb kárt okoz a Volkswagennek, mint a dízelbotrány.