Az autónkba szállít a Volvo futárszolgáltatása

2015.11.25. 14:15

A Postnord – az egyesült svéd és dán posta – és a Volvo új szolgáltatással próbálkozik. A házhoz szállítás mintájára autóba szállítást vállalnak egyes internetes rendelések esetében, ha a megrendelőnek történetesen új Volvója van.

Az ötlet lényege, hogy ebben az esetben átvenni sem kell semmit: a futár az internetes rendelés után egyszerűen megkapja az autó koordinátáit, megkeresi az autót, és a Volvo által biztosított digitális kulccsal kinyithatja az autó csomagtér-ajtaját. Így egyszerűen bedobhatja a küldeményt az autó hátuljába, miközben a tulajdonos értesítést kap a postától, hogy az autójában csomag várja.

Bár a szolgáltatás már működik, egyelőre afféle kísérleti üzem zajlik: csak Göteborgban szállítanak az autóba, és csak néhány internetes áruház kínálatából. A svéd gyártó azonban szeretné elterjeszteni a szolgáltatást először más svéd nagyvárosokban, majd más országokban is. Az ötlet persze nem új, és még csak nem is a Volvo próbálkozik vele elsőként: az Audi a DHL és az Amazon segítségével indított hasonló próbaszolgáltatást.

Az ötlet valószínűleg akkor működne igazán, ha sikerülne az efféle kezdeményezésekből valamiféle egységes, autómárkáktól független rendszert összehozni. Ez persze újabb kérdéseket vetne fel, például hogy ha a postás simán ki tudja nyitni az autónkat a kulcs nélkül, akkor mi akadályozza meg az autótolvajokat, hogy megszerezzék és alkalmazzák ugyanezt az eljárást az értékeink, esetleg épp a korábban a csomagtartóba kiszállított csomagok meglovasítására.