Nem megy eléggé a Teslának?

2015.11.27. 12:43

A hó eleji negyedéves jelentés hatalmas veszteségei után ismét egy rossz hír érkezett a kaliforniai villanyautó-gyártó felől: úgy tűnik, az 50-52 ezer autónál, ami a tervekben szerepelt, jóval kevesebbet tudnak eladni az idén, ha nem történik valamiféle csoda.

Október végéig 36 674 Tesla fogyott az idén, ami a gyártó méretét nézve nem is rossz eredmény, de túl messze van a korábbi ígéretektől. Ez ugyanis átlagosan kevesebb mint havi 3700 eladott autót jelent, miközben az 50 ezres eladási szinthez a következő két hónapban meg kellene duplázni az eladásokat. A Model X, vagyis a várva-várt hétszemélyes szabadidő autó persze megdobhatná az eladásokat, de abból még csak a 125 ezer dolláros csúcsváltozatot mutatták be, az igazán nagy érdeklődésre számot tartó 80 ezer dolláros alapváltozatról egyelőre mi is csak pletykákból tudunk. A karácsonyi szezon persze még segíthet – nem kizárt, hogy sikerül megtöbbszörözni az eladásokat a következő hetekben, és elérni az eredeti célt – de a szükséges legalább száz százalékos növekedés elérése legalábbis valószínűtlen.

Az ígéret betartása azért lenne különösen fontos a Tesla számára, mert az idei üzleti évet biztosan veszteséggel zárják – csak a harmadik negyedév 230 millió dollár bukással zárult – de a növekedés egyértelmű jeleivel ettől függetlenül fenn lehet tartani a befektetők bizalmát. Ha viszont az eladások sem növekszenek a megfelelő ütemben, az lehúzhatja a Tesla-részvények értékét.

A Tesla viszont látszólag elég messze áll még attól, hogy nyereséget hozzon a befektetőinek. Ahhoz valószínűleg az idei ötvenezres cél teljesítése is kevés lenne, jó eséllyel csak egy még olcsóbban forgalmazható és nagyobb példányszámban eladható modellel válna nyereségessé a cég. Egy ilyen, a Model 3 állítólag a már fejlesztés alatt áll, de várhatóan még évek kérdése, hogy megkezdhessék a gyártását – addig viszont a befektetők bizalma az egyetlen, ami a céget a felszínen tarthatja.