Meghalt Krasznai János, a magyar kamionsport úttörője

2015.11.28. 22:50

Válogatott jégkorongozóból lett kamionsofőr, majd az ország első nemzetközi szinten jegyzett kamionversenyzője, és egy rövid, de sikeres pályafutás után újra kamionsofőr. Krasznai János, akinek 1987 májusában 130 ezer ember drukkolt élőben a Hungaroringen egy héttel 64. születésnapja előtt, szombat hajnalban elhunyt.

Fotó: Tajthi Andrea / motorsportcsatorna.hu
Fotó: Tajthi Andrea / motorsportcsatorna.hu

Bár neve a magyar sportéletben a kamionversenyzéssel forrt egybe, Krasznai fiatal éveiben egy egész más területen volt eredményes. 22 éves koráig magas szinten jégkorongozott: KSI, majd a Ferencváros hokisa volt, a válogatottban is szerepelhetett 75-ször. A jégkorongtól az edzői szigor miatt távolodott el, majd kis idő múlva már a Hungarocamionnál talált állást, és sofőrként bejárta Európát és a Közel-Keletet. Sok itt lehúzott év után jelentkezett a vállalat egy válogatójára, ahol egy versenykamion ülése volt a tét.  

A kamion Európa-bajnokság 1987-ben Magyarországra jött, és ezt kihasználva a Hungarocamion saját kamiont készült indítani nem csak a hazai futamon, de a szezon többi fordulóján is. Krasznai komolyan vette a lehetőséget, és addig körözött a Hungaroringen a Trabantjával, míg tökéletesen érezte az íveket. A felkészülés végére generáloztatni kellett a Trabantot, de megérte az erőfeszítés: ő lett legjobb a válogatón. Azon a bizonyos '87-es magyar versenyen aztán hirtelen az ország egyik legismertebb sportolója lett, amikor 130 ezer néző szurkolt neki a helyszínen.

Végül három szezont húzott le a kamionsportban, majd a sportpolitika és egy szabálytalan megoldás a versenykamionjában közbeszólt. Több futamgyőzelemmel és az 1989-es szezonban elért összetett harmadik helyezéssel a háta mögött idővel visszatért a sofőrködéshez. Egészen az utóbbi hónapokig aktívan fuvarozott, két hete azonban hirtelen leromlott az állapota és több életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A kórházból már a nyugdíjas éveit tervezgette, szombat hajnalban azonban elhunyt.   

A vaol.hu Krasznaihoz közel álló szerzőjének személyes búcsúja itt olvasható, a pályafutásáról az Index.hu által évekkel korábban írt forráscikk pedig itt elérhető.