Saját versenypályát kapott Bruce McLaren

2015.11.30. 08:04

Halála után 45 évvel versenypályát neveztek el Új-Zéland legsikeresebb autóversenyzője után. Taupo 2,5 kilométeres pályájának új neve immár: Bruce McLaren Motorsport Park.

Bruce McLaren, Chris Amon, Denny Hulme, Scott Dixon, Rod Millen – bár sok kiváló autóversenyzőt adott a világnak, Új-Zéland sosem volt része a nemzetközi motorsport vérkeringésének. Az országban nincs hiány versenypályából, de azok legtöbbje alkalmatlan bármiféle profi versenyre. Mind közül a legkiemelkedőbb az északi szigeten, Taupo városban található, ez kapta most új nevét McLaren után.

A korábban Taupo Motorsport Park néven futott 3,5 kilométer hosszú pálya az FIA minősítésében a kettes szintet kapta, ami szerint alkalmas nemzetközi sorozatok rendezésére is. 2006-ban adták át, azóta a legnevesebb széria a mára megszűnt A1 Grand Prix-sorozat volt itt, azt leszámítva csak regionális és helyi bajnokságok naptárába került. A tizennégy kanyarral kialakított pálya körrekordja még egy A1-es futamról való: 2007-ben állította fel Nico Hülkenberg 1:14.072-vel.

A déli ország szép emlékű versenyzője az ötvenes években lett a nemzetközi autósport aktív szereplője. Bruce McLaren rövid pályafutása alatt négy Forma-1-es futamon győzött, 1966-ban megnyerte a Le Mans-i 24 órást, és két alkalommal volt a Can-Am-széria bajnoka. 1963-ban megalapította maga után elkeresztelt Formula-1-es csapatát, de annak nagy sikereit már nem láthatta: 1970 júliusában egy teszten halálos baleset érte. Hiába telt el 45 év, Új-Zélandon máig erősen él az emléke. A pálya átnevezése mellett hamarosan egy másik jelentős emléket is kap: a tervek szerint jövőre jelenik meg egy életéről készülő film, amelyet az A leggyorsabb indián rendezője, Roger Donaldson készít Bruce-ról.