BMW: képtelenség a Tesla önvezető rendszere

2015.12.08. 12:54

A Tesla egy szoftverfrissítés keretein belül nemrégiben elérhetővé tette az önvezető működést, ami érthetően bosszantja a riválisokat. Az Autopilot rendszer még nem kiforrott, de ebből a gyártó sem csinál titkot. Sőt, a Tesla pont eltérő szemlélete miatt kerülhet lépéselőnybe a többi márkával szemben.

A technológia részegységei ma már egy jól felszerelt Volkswagen Golfban is megtalálhatóak, de a nagy autógyártók még várnak a tényleges önvezető mód bevezetésével. Szerintük a vezérlőrendszer még hosszú fejlesztésre szorul, mielőtt kiengednék a forgalomba.

A Tesla ennek az óvatoskodásnak fittyet hányva lemásolta a mobilos alkalmazások modelljét. Piacra dobta a közel végleges változatot, mondván, hogy a maradék 30-20%-ot a tulajdonosokkal együtt fejleszti ki. Ebben az autó is partner, hiszen alapesetben információkat küld a rendszer működéséről a fejlesztőknek. A bátor lépésnek köszönhetően az sem lehetetlen, hogy mire a többiek piacra dobják saját önvezető rendszerüket, addigra a Tesla már egy teljesen kiforrott Autopilottal lesz a piacon.

Az üggyel kapcsolatban a Handelsblattnak adott interjút Harald Kruger, a BMW vezérigazgatója. Kruger szerint: „A mobilos szoftverfejlesztésben teljesen normális dolog, ha 70-80%-os alkalmazást piacra dobunk, de egy autó biztonsági berendezésénél ez képtelenség.”

Krugernek akár igaza is lehetne, de a Tesla Autopilotja eddigi két hónapja során nem okozott balesetet. Az igazság valószínűleg csak akkor fog kiderülni, ha a többiek is piacra dobják önvezető rendszerüket, így össze lehet majd hasonlítani a Tesláéval.