Megvillantották a Prius-gyilkos Hyundait

2015.12.08. 17:37

Egy ideje már szellőzteti a koreai gyártó, hogy új hibrid modelleken dolgoznak. Már megmutatták a hajtásláncot, sőt, kipróbálhattuk a Kia Niro álruhás prototípusát is, de az új technikát a Hyundai is felhasználja. Ők ráadásul szemből rontanak rá a Priusra.

Egyelőre csak egy olyan képet mutattak, amelyen az autó sziluettje látható, de már ebből is egyértelmű, hogy a jellegzetes hibrid-formát igyekeznek megvalósítani a maguk módján. A Toyota a Prius második generációjával kezdte rászoktatni a közönséget, hogy az egybeszabott, erősen ívelt tetejű forma egyet jelent a környezetbarát járművel. A Prius azóta is ilyen, de már más gyártók is készítettek hasonló fazonú autókat, felhasználva a Toyota zseniális húzását: a Honda a második generációs Insighttal, a GM pedig az Opel Amperával és a Chevrolet Volttal. Most úgy néz ki, a Hyundai ugyanerre készül, legalábbis a körvonala alapján a hibrid Ioniq is egy lesz a Prius-klónok közül.

A koreaiak azonban csavartak egyet a dolgon. Az Ioniq rögtön háromféle hajtáslánccal lesz elérhető: készül belőle tisztán elektromos hajtású kivitel nagy kapacitású Li-ion akkumulátorral, konnektoros hibrid, ahol a benzinmotor csak az akkumulátor újratöltésére szolgál, és hagyományos hibrid is. Így egyszerre léphetnek be egyetlen típussal több piacra, miközben a Kia Niro révén célszerűbb alternatívát is kínálhatnak.

Az Ioniq premierjét jövő januárban tartják Dél-Koreában, de valószínű, hogy tavasszal körbeturnézzák vele a világot, így várhatóan elviszik a Genfi Autószalonra és a New York Auto Show-ra is.