Betiltanák a hagyományos autókat Németországban

2015.12.09. 13:04

Egyelőre inkább politikai gesztus annak a szövetségnek a létrehozása, amelynek az a célja, hogy új benzines és dízelmotoros autók 2050-től már ne kerüljenek forgalomba. A kezdemélyezéshez eddig négy ország, valamint az Egyesült Államok hét állama és Kanada Quebec tartománya csatlakozott.

A ZEV Alliance, azaz a zéró-emissziós autókat támogató szövetség az ENSZ klímakonferenciáján jelentette be a megalakulását, azzal a célkitűzéssel, hogy 2050-re kiszorítsák a hagyományos benzin- és gázolaj-üzemű típusokat az újautó-kereskedelemből. A célkitűzés elég általános, csak annyit mond, hogy a járművek kibocsátását 40%-kal kell mérsékelni az évszázad közepére, a részleteket azonban egyelőre senki nem feszegeti. Talán ezért is lehet, hogy az autóiparát amúgy oroszlánként védelmező német kormányzat ugyanúgy aláírta a megállapodást, mint Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia, Kanada Quebec tartománya, valamint az Egyesült Államok hét állama, Kalifornia, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New York, Oregon és Vermont.

Ez a vállalás persze inkább egyfajta politikai gesztusnak tekinthető, hisz arra vonatkozóan, hogy mi lesz 35 év múlva, senki nem mer jóslatokba bocsátkozni. Ennyi idő alatt valószínűleg sokat változik majd a járműtechnológia is – valójában már a következő tíz-tizenöt évben jelentős változások várhatók ezen a téren, ha más nem is, a hibrid hajtású modellek terjedésének felgyorsulása – a valódi döntéseket pedig már egy másik politikus-gárda hozza majd. Nem is beszélve a váratlan eseményekről, amelyek másfelé fordíthatják a mindenkori politikai elit figyelmét. Gesztusnak viszont nagyszerű, hisz tenni még jó ideig semmit sem kell, de az aláíró országok és államok vezetői elmondhatják, hogy elkötelezték magukat a tisztább közlekedés mellett. Akkor is, ha egyébként rendszeresen lobbiznak az autógyártókkal karöltve, a környezetvédelmi határértékek szigorítása ellen.

Az is nagy kérdés persze, hogy mit lehet majd kapni, ha benzines- és dízelmotoros autót már nem gyártanak. Egyelőre számos lehetőség létezik, a sűrített metángázzal működő belsőégésű motortól a hibrid hajtásokon át a tisztán elektromos, vagy akár sűrített levegő hajtotta járművekig. És bár ezek közül jelenleg egyik sem tekinthető szigorúan nulla károsanyag-kibocsátásúnak – hisz az energia előállítása ma általában még légszennyezéssel jár – valószínűleg ezen megoldások közül néhány veheti át a jelenleg használt autó-hajtások helyét a hétköznapokban.