Gondolatvezérelt autót fejlesztenek Kínában

2015.12.10. 11:12

Az autógyártók erőfeszítéseit látva alig pár évtized és minden utcasarkon találunk majd önvezető járművet. Kérdés, hogy melyik megoldás fog széleskörűen elterjedni.

gondolatvezerles.png

A jelenleg kifejlesztett illetve fejlesztés alatt álló technológiák nagyrészt ugyanazt a sémát követik. Érzékelők figyelik az utak felfestéseit és az autó környezetét figyelve, adott esetben online térképadatbázisokkal pontosítva az adatokat irányítják az autót.

A Nankai Egyetem kutatói egy új, sci-fi-be illő megoldással próbálkoznak. Egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a vezető agysejtjeinek elektromos tevékenységét figyeli. Működési elvét tekintve az eszköz nem különbözik az orvostudományban használatos EEG készülékektől. A fülhallgatóhoz hasonlító tárgy igazi újdonsága, hogy azonosítja az autó kezeléséhez köthető jeleket, és csak ezeket továbbítja az autó számítógépébe.

A Reuters riportot készített a fejlesztőkkel, és videójukon a Great Wallal közösen fejlesztett tesztautót már sikerült elindulásra, megállásra, tolatásra és a központi zár működtetésére utasítani csupán gondolatokkal.

A különleges megoldást elsősorban a fogyatékkal élők számára fejlesztik, de ha sikerülne bonyolultabb műveleteket is továbbítani, nem kizárt, hogy az önvezető autók egyik komoly ellenfele lehet a gondolatvezérlés. Egyelőre azonban szóba sem került a sorozatgyártás, hisz a gondolatvezérelt jármű prototípusán bőven van még mit fejleszteni.