Nagy növekedést szeretne az új Seat-vezér

2015.12.11. 12:46

A Seat a harmadik vezérigazgatóját kapta meg három éven belül – az olasz Luca de Meo épp négy hete kapta meg a kinevezését, de már most bátran fogalmaz: azt mondja, történelmi lehetőség előtt áll a spanyol márka.

De Meo arról a lehetőségről beszél, amelyet a VW csoport új vezetése nyitott meg: Matthias Müller vezérigazgató többször is hangsúlyozta, hogy több önállóságot kapnak az egyes márkák, azaz várhatóan a spanyoloknak is nagyobb lesz a mozgástere a jövőben. Az új Seat vezér azt mondja, elődje, Jürgen Strackmann szilárd és logikus üzleti tervet hagyott hátra. Ezekben egyebek közt két szabadidő-autó bemutatása szerepel, két olyan típusé, amellyel a teljes európai piac 50%-a helyett a 80%-áért versenyezhet a Seat, ami eleve nagy lehetőség. Ám a márkának még van hová fejlődnie, és ezt de Meo is tudja. „Jelenleg 1,2% a piaci részesedésünk, így számos piacon lényegében láthatatlanok vagyunk. Legalább néhány modellel el szeretnénk érni az 5-6%-os részesedést egy-egy szegmensben – egyszerűen szólva szeretnénk az emberek bevásárlólistájára kerülni.”- fogalmazta meg a márka legnagyobb problémáját.

Az olasz szakember persze maga is elismerte, hogy négy hét az igazgatói székben legfeljebb a cég helyzetének áttekintésére elegendő, így konkrét tervekkel egyelőre nem állt elő. Ám már most arról beszélt, hogy valamiképpen ki kell emelni a Seatokat a konkurensek közül. Azt mondja, kell egy-két terület, ahol a spanyol márka az abszolút élmezőnyhöz tartozik, és nem csak egy lesz a VW csoport márkái közül. Forradalomra persze nem igazán számíthatunk, hisz egy autógyártó tehetetlensége meglehetősen nagy. De Meo azt mondja, a következő két-három év biztosan az aktuális üzleti tervek szerint zajlik majd. Csak azt követően válhatnak érezhetővé azok a stratégia-beli változások, amelyeket az új vezérigazgató, illetve a márka cégcsoporton belüli nagyobb önállósága tesz lehetővé.

Arra a kérdésre, hogy a Seatból megpróbál-e Alfa Romeót faragni, az új igazgató egyértelmű nemmel felelt. „Nem hasonlítgathatjuk magunkat másokhoz, mert akkor legfeljebb másodikok lehetünk. Meg kell találnunk a saját utunkat, és bár egyelőre nem tudjuk, ez milyen lesz pontosan, azon fogunk dolgozni, hogy ez minél hamarabb körvonalazódjon.” - mondta.