Félmilliárdot ért Janis Joplin Porschéja

2015.12.12. 10:57

Több mint félmilliárd forintnak megfelelő dollárért kelt el Janis Joplin egykori Porschéja. Az 1970-ben, mindössze 27 évesen elhunyt énekesnő egy 356C 1600SC Cabriolet-t használt, amely most nyilvános árverésen talált új gazdára.

Az autó egyedi, igen pszichedelikus hatású fényezéssel rendelkezik, és 1964-ben gördült le a gyártósorról. Joplin négy évvel később, 1968-ban vette meg. Dave Richards varázsolta egyedivé, ahogyan az árverés szervezői fogalmaztak, az első igazán művészi autóvá. Ezzel pedig minden idők egyik leghíresebb és legfontosabb Porschéja lett.

Janis Joplin halála után a Porsche bekerült az ohió-i Cleveland múzeumának Rock & Roll Hírességek Csarnokába. Két évtizeden át ott volt látható, azonban Janis Joplin testvérei, Michael és Laura úgy döntöttek, új életet adnak az autónak azzal, hogy elárvereztetik.

Eredetileg 400 és 600 ezer dollár körüli összeget reméltek érte. Végül ezt alaposan túlszárnyalva, 1,76 millió dollárért kelt el, ami átszámítva valamivel több mint félmilliárd forintot jelent. Ezzel ez a példány lett a valaha értékesített legdrágább Porsche 356-os.

Most pedig hallgassuk meg a Piece Of My Heart című számot Janis Joplintól, hogy jobban átérezzük ennek a hírnek a jelentőségét: