2015.12.12. 17:38

Komoly terveket sző a Saab maradványait birtokló National Electric Vehicle Sweden (NEVS). A Stora Bildagen autóipari konferencián jelentették be, hogy már 2017-ben új modellel jelentkeznének, egy évvel később pedig elkezdenék adagolni a teljesen új platformra épülő típusokat is.

Mattias Bergman, a NEVS elnöke elmondta, két év múlva egy új, továbbfejlesztett 9-3-assal jelentkeznének, amelynek azonban alapjai még megegyeznének az előző 9-3-aséval. Az igazi újdonságok viszont 2018-tól jöhetnek, akkor jelenhet meg ugyanis az első olyan autójuk, amely már az új, kimondottan elektromos autókhoz kialakított Phoenix padlólemezre épül.

Erről ugyan egyelőre túl sokat nem lehet tudni, de arra lehet következtetni, hogy moduláris platform lesz. Terveznek ugyanis építeni rá egy középkategóriás fastbacket, valamint egy kompakt, egy közepes, valamint egy nagy családi hobbiterepjárót is. Mind a négy új modell elektromos hajtáslánccal készül, a gyártást pedig a svédországi Trollhättenben és a kínai Tiencsinben is végzik majd.

A forgalmazást Kínában és Európában kezdenék meg, de a vállalat tervei között szerepel az Egyesült Államokba való visszatérés is. Egy érdekes kérdés azonban egyelőre még válaszra vár: egyáltalán használhatják-e majd a Saab márkanevet és a hozzá tartozó logókat? Azokat ugyanis a Saab AB birtokolja. A tárgyalások mindenesetre már folyamatban vannak.