Ez az autó megért nyolcmilliárdot

2015.12.15. 07:03

Nem újdonság, hogy az 50-es és 60-as évek verseny-Ferrarijaiért manapság vagyonokat fizetnek a gyűjtők, de a legutóbbi, 28 millió dolláros eladási ár még így is lélegzetelállító. Ráadásul nem is az első számú divat-Ferrariért, a 250 GTO-ért adtak ennyit, hanem egy 290 MM versenyautóért, amely kevésbé ismert, ugyanakkor sokkal ritkább.

Az 1956-os nyitott sportkocsi-prototípus a klasszikus Ferrari-receptet követi: kis V12-es Colombo motor, három kéttorkú Weber karburátorral – ebben a modellben 3,5 literes – és még ma is figyelemre méltó 320 lóerős csúcsteljesítménnyel. A körítés mindehhez könnyű csőváz, kézzel formázott Scaglietti alumínium karosszéria, küllős kerekek, négyfokozatú váltó és nagy verseny-dobfékek – a kor műszaki színvonalának megfelelően.

Összesen négy ilyen autó készült, és ezek közül a most eladott 0626-os alvázszámú példány van a legjobb állapotban. Soha nem törték meg, és úgy tűnik, 1957-es visszavonulása után mindvégig gondos gyűjtők vigyáztak rá. Az autó értékét persze nagyban növeli, hogy Juan Manuel Fangio, az 1950-es évek egyik legsikeresebb és leggyorsabb autóversenyzője, ötszörös F1-es világbajnok vezette az 1956-os Mille Miglián, ahol negyedik lett. De vezették a korszak tragikus hősei is: az amerikai Phil Hill a Nürburgringen, Alfonso de Portago Rouenben és Wolfgang von Trips, aki meg is nyerte vele a Buenos Aires-i 1000 kilométeres közúti versenyt 1957-ben.

A 0626-os minden zsokéját túlélve még ma is működőképes, tökéletesen karbantartott versenyautó, amely így aztán nagyszerű befektetés – nem csoda, hogy egész pontosan 28 050 000 dollárt adtak érte. És aki megvette, alighanem így is jól jár vele, hisz egy ilyen jármű értéke már csak felfelé megy.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.