Szupertiszta Hyundai kívülről-belülről

2015.12.16. 18:21

A Hyundai igyekszik gondoskodni róla, hogy mire megjelenik, minél többen tudjanak az Ioniq-ról, amely egyszerre lesz a Toyota Prius, a Chevrolet Volt és a Nissan Leaf közvetlen ellenfele.

Az új vázlatokon az autó műszerfala és a külseje is tisztán kivehető, nem úgy, mint a korábbi sziluett-fotón. Így látszik, hogy a tervezők tulajdonképp a jellegzetes Prius-forma sajátos, Audisan visszafogott változatát állították elő. Ez pedig komoly előny lehet most, amikor a Prius negyedik generációja is sokkal furcsább, mint amilyen szép, ha nagyon finoman akarjuk leírni a problémát. A Hyundai így könnyedén lehet a legformásabb látványosan környezetbarát modell, és ehhez még meg sem kellett feszülniük a formatervezőknek.

Kívülről tehát hiányzik az űrhajó-fazon, és belül is inkább egyszerű mint érdekes a műszerfal elrendezése. A műszeregység és a kormány talán a Honda Civicére emlékeztet leginkább, de itt meg sem próbálták felrúgni a szokásjogot: a rádió, klíma és navigáció kezelőfelületei a megszokott módon középen sorakoznak egymás alatt, és még a szellőzőnyílások elrendezése is teljesen hagypmányos – talán csak a váltókar hiánya feltűnő, de az elektromos és a hibrid hajtáshoz ilyen nemigen kell.

A koreaiak azt tervezik, hogy az Ioniq-kal egyszerre több piacot is lefednek: készül hagyományos és konnektoros hibrid változata, illetve tisztán elektromos hajtású is. Így akkor is jelentős eladásokra számíthatnak, ha valamelyik változat nem bizonyul igazán népszerűnek – például a villanyos modellből nem vesznek annyit, amennyivel visszahozná a fejlesztés árát.

Már nincs messze a típus bemutatója, úgy tudjuk, legkésőbb a márciusi Genfi Autószalonon biztosan leleplezik majd, ám afelől nincs kétségünk, hogy addig is kiadnak még néhány előzetest a típusról.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.