Bezár a Volkswagen üvegpalotája

2015.12.17. 14:36

Az egymilliárd euróból felépített üvegfalú üzem 2002 óta működik, de a Phaeton gyártása jövő márciusban leáll, és utána legalább egy évig nem készül itt új modell. A gyáriak szerint egyszerű gyárátalakításról van szó, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Phaeton elektromos hajtású utódja csak 2018-ra készülhet el.

Egyes feltételezések szerint a döntésben szerepet játszik a spórolás szándéka, hisz a kirakatgyár aligha hoz nyereséget, így a bezárás, amely épp a gigantikus költséggel járó TDI visszahívás idejére esik, nyilván anyagi szempontból is hasznos a Volkswagen számára. Az üvegfalú üzem egyébként soha nem készített annyi Phaetont, amennyi a kapacitása – egyszerűen nem érkezett elég megrendelés a luxusmodellre – ezért viszonylag csendben ugyan, de itt készült a műszakilag a nagy VW-vel szinte megegyező Bentley Continental Flying Spur-ok egy része, mivel a Bentleynél egy darabig egyszerűen nem állt rendelkezésre elég gyártási kapacitás az igények kielégítésére.

A drezdai kirakat-gyár mintegy 500 dolgozójának nagy részét a Drezdától nagyjából 120 kilométerre fekvő Zwickauban foglalkoztatná tovább a Volkswagen, ahol mintegy 600 szerződéses dolgozó munkaviszonya szűnik meg ezzel párhuzamosan.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.