Porschére épül az új Bentley sportkocsi

2015.12.17. 06:23

Sokáig kérdéses volt, hogy a Bentley vállalja-e a kockázatot egy komolyabb sportkocsival, de úgy néz ki, a pozitív döntés csak idő kérdése. Már azt sem titkolják, hogy a Porsche Panamera utódjának alapjait hasznosítják a fejlesztésnél.

Az MSB padlólemezt kifejezetten igen drága luxusautók számára fejlesztette a Porsche, és nem csak saját használatra: a Bentley marketing-igazgatója , Kevin Rose azt mondja, a kezdetektől komoly beleszólásuk volt a fejlesztésbe. Eredetileg csak a Continental GT és Flying Spur modellek utódainak szánták, de úgy tűnik, az EXP 10 szériaváltozatát is megépíthetik ugyanerre az alapra, különösebb plusz költségek nélkül.

A Bentley eléggé meglepett mindenkit az EXP 10 Speed 8 bemutatásához, hisz korábban úgy nézett ki, az Audi, a Bugatti, a Lamborghini és a Porsche mellett több sportkocsira már nincs szüksége a VW csoportnak. Ez a gép viszony kifejezetten sportos kétüléses, fazonra talán egy Aston Martinra emlékeztet leginkább, amelyre véletlenül Bentley maszkot szereltek. Úgy tűnik azonban, hogy az EXP 10-et jól fogadta a közönség, és mivel műszaki akadály sem látszik, már csak a cégvezetés fejbólintásán múlik, hogy lesz-e belőle sorozatgyártmány. Rose szerint az autó minden dobozt kipipál, így nemigen látszik érv a gyártása ellen.

Ezzel a csúcs-luxuskategórián belül a Bentley minden lényeges részpiacon felbukkanhat, hisz a szedánokon és nagy túrakupékon kívül ma már szabadidő-autót is kínálnak – már tényleg csak a sportkocsi hiányzott. Az persze továbbra is kérdés, hogy mikorra készülhetnek el a széria EXP 10-essel, hisz a fejlesztéshez még kész műszaki alapokkal is legalább két évre van szükség, és azt sem lehet tudni, hogy a VW csoport jelenlegi anyagi helyzetében mikor férhet bele a költségvetésbe egy újabb rétegmodell kifejlesztése.