A Porschétől jön a VW új vezető tervezője

2015.12.18. 16:14

Az utóbbi hónapok a dízelbotrány mellett a Volkswagen vezetésének teljes cseréjéről szóltak. Ahogy eddig más kulcsposztokra, a formatervező részleg élére is egy Porschés szakember kerül, ami nem meglepő, hisz az új VW-vezér, Matthias Müller, aki eddig a Porschét vezette, máshová is korábbi munkatársait ültette. A formatervező részleg élén a nyugdíjba zavart vonult Walter de Silva helyét Michael Mauer veszi át.

Az 53 éves szakember persze nem kezdő, 1986-tól 2000-ig a Mercedesnél dolgozott, ahol az A, az SLK és az SL osztályok tervezésében vett részt, de dolgozott a Smart egyes modelljein is. Ezek után a Saabhoz ment, ahol már formatervezési igazgatóként alkalmazták, 2004-től pedig a Porsche tervezőrészlegét vezette. Egyebek közt ő irányította a második generációs Cayenne, a Panamera és a 918 Spyder tervezését is. A Volkswagennél is hasonló feladatot lát majd el: ő felügyeli majd a formatervezési munkát – remélhetőleg több kreativitást mutatva, mint közvetlen elődei.

Ahhoz persze évek kellenek, hogy Mauer munkájának hatása megmutatkozzon, hisz a fejlesztés alatt álló modellek kialakításába már nem lesz sok beleszólása – nagyjából négy év múlva láthatjuk meg, hogy az ő ízlésvilága milyen irányba viszi majd az Audik, Skodák, Seatok és Volkswagenek formavilágát.