Müllernél nem cél, hogy a VW legyen a legnagyobb

2015.12.22. 06:15

A Volkswagen már nem törekszik a világ legnagyobb autógyára rangjának megszerzésére - jelentette ki Matthias Müller vezérigazgató. Minden eurómillió számít. Nem lesz több Group Night a szalonokon, és spórolnak a bónuszokon is.

Nekem teljesen mindegy, hogy elsők, másodikak, vagy harmadikak leszünk az eladási rangsorban - szögezte le a Volkswagen konszern vezérigazgatója egy friss interjúban, hangsúlyozva, hogy nem látja sok értelmét folyamatosan csak a számokat lesni és egyre újabb és újabb eladási rekordokat hajszolni.

Müller elődje, Martin Winterkorn a világ legnagyobb autógyárává akarta tenni a Volkswagent és el is érte, hogy fej-fej mellett állt a cég a Toyotával az eladási számokban. A Volkswagen emissziós botrányát érintve a vezérigazgató az interjúban megjegyezte, hogy a jövőben a konszern felhagy az olyan látványos rendezvényekkel, mint amilyen a nemzetközi autószalonok előestéjén tartott Group Night. Valamivel több alázat és szerénység ezen a téren is jót fog tenni - a megtakarításról nem is szólva. Alkalmanként néhány millió euróval évente négy-öt ilyen esemény már csinos kis összegre rúg - mondta.

Group Night a 2014-es Párizsi Autószalonon
Group Night a 2014-es Párizsi Autószalonon

Matthias Müller a vezetés és az alkalmazottak bónuszának csökkentése mellett is állástfoglalt. Véleménye szerint ebben a VW márka mellett a konszern nyereségének nagy részét adó Audi és Porsche márkáknak is részt kell venniük: Egy család vagyunk. Jó időkben is és rossz időkben is.