Robothadsereg gyártja a szárnyasajtós Teslát

2015.12.22. 14:25

Nem sűrűn lehet belesni egy üzemelő autógyárba, pláne ha egy olyan vállalkozásról van szó, mint a Tesla. A Le Guide de l'Auto francia újság csapata kibulizott magának egy gyárlátogatást az új Model X-et előállító üzembe, és már meg is osztottak róla egy kisvideót.

Részletekre nyilván nem derül fény, sőt, az összevagdalt képkockáknak inkább házivideó-hangulata van, de így is érdekes a pár perces leskelődés az autós világ legnagyobb hype-pal övezett gyártójánál, a Teslánál. A Model X gyártása azért is érdekel sokakat, mert kezdeti ígéreteikhez képest több mint egy évet csúsztak az első példányok kiszállításával, és jelenleg is éppen a jókora várólista ledolgozásán munkálkodnak.

Az üzem levideózott része kétarcú: egyfelől egy valóban modern, nagy sorozatok gyártására is alkalmas soron készítik robotok tucatjai az alkatrészeket, másfelől néhány képkockán a munkások a frissen felhúzott csarnokban tétován kolbászolva tologatnak egy fényezésre váró karosszériát kézikocsin. A Tesla darabszámai persze nem indokolnak olyan szintű automatizálást, mint ami a többi gyártónál megszokott, ezért inkább a robotok nyomasztó mértékű jelenléte meglepő.

A Model X a Tesla harmadik modellje, ősszel tartották a hivatalos bemutatóját. A jelenleg gyártásban lévő 90D-nek két darab 260 lóerős motorja van, összkerékhajtással 4,8 másodperc alatt gyorsul 98 km/h-ra, ára 125 ezer dollár, vagyis közel 36 millió forint.