Google-Ford lesz az első önvezető autó?

2015.12.23. 11:53

Akár egy hónapon belül, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n bejelentheti együttműködési tervét a Google és a Ford, írja a Yahoo Autos. Érthető, ésszerű lépésnek tűnik, de a keresőszolgáltatásáról elhíresült cég ugyanígy bármelyik autógyártóval összeállhat.

Nehéz eldönteni, ki jár élen az önvezető autózásban, de az biztos, hogy a Google tekintélyes mennyiségű tapasztalatot gyűjtött vezető beavatkozása nélküli kilométerek ezrei alatt, közúton. Bő egy évvel ezelőtt mutattak egy prototípust is, hogyan tudnának elképzelni egy teljesen önállóan közlekedő autót. Azóta úgy tűnik, más irányba fordultak, ha igaz a Forddal való együttműködés pletykája.

A Google nincs felkészülve az autógyártásra, és a jelek szerint nem is áll szándékában, hogy ebbe az irányba mozduljon. A Fordnak viszont mindene megvan, ami ehhez szükséges, és komolyan dolgoznak a közlekedés lehetséges jövőbeli modelljein, ám az autonóm autózás terén a Google vélhetően előrébb jár. Innen nézve logikusnak tűnik, hogy a Ford gyártókapacitást cseréljen technológiára, a Google-nek pedig pont erre van szüksége. A híresztelések szerint közel is vannak a megállapodáshoz, amely egy közös cég létrejöttét jelentené. A Ford a leválasztott részleggel korlátozni tudná az önvezető autózás megvalósulásával járó kockázatokat, ami okos lépésnek tűnik.

Ha igazak a pletykák, a Google nem ad kizárólagos jogot a technológia használatára, és egyesek már a Fiat-Chrysler csoporttal is hírbe hozták őket. Valójában a legtöbb gyártónak érdekes lehet a Google tapasztalata, ha azt megfelelő, használható formában tudják rendelkezésre bocsátani. Ahogy számos elektronikai, illetve navigációs eszközöket fejlesztő cég ma ellátja az autóipart a szükséges kütyükkel, a Google lehetne a jövőben az önvezető technológia beszállítója, amennyiben valaha is megvalósul az autonóm autózás álma.