Még több lóerőt a legjobb betyárfajzatba?

2015.12.24. 08:48

A német Autobild kezdte el terjeszteni a pletykát, miszerint a Ford egy az ST-nél is erősebb Fiesta RS-en dolgozna. Simán hihető, de a jelenleg kapható hot hatchek királyát nehéz lesz überelni.

Ahogy a Focusból is van langyosabb ST, illetve igazán kemény RS változat, a Fiestánál sem nehéz elképzelni ugyanezt a felállást. Papíron nincs is semmi akadálya, hogy a jelenleg 184 lóerős 1,6-os turbómotort feljebb srófolják, hiszen a tuningcégek is kínálnak bőven 200 lóerő fölötti csomagokat a típushoz. Ám a Fiesta ST annyira szórakoztató jelenség így, ahogy van, hogy egy jelentős teljesítménynövekedés könnyen megárthatna a kiegyensúlyozott, játékos karakterének.

Az Autobild 250 lóerő körüli teljesítményről, és ehhez illő, megerősített futóműről, illetve fékről beszél. Felvetik az összkerékhajtás lehetőségét is, hiszen kétszáz lóerő felett már sok elsőkerekes autónál inkább ront az élményen a többletteljesítmény, de a Fiesta esetében kicsi erre az esély. Ha igaz a híresztelés, akár 2017-re elkészülhet a Focus RS, amely egy kategóriával lejjebb hozná a kompakt kategóriában jelenleg dúló lóerőháborút.

Okot bőven találni a Ford háza táján, hogy megépítsék az RS-t. Nem titkolt célja a vállalatnak, hogy 2020-ig tizenkét Ford Performance modellt hozzanak ki, többek között a Mustangból is több felhergelt változatot terveznek. Ebbe a sorba szépen illeszkedne a Fiesta RS, ráadásul a modell negyvenedik születésnapjára stílusos ünneplés lenne.