Két évre vagyunk az önvezető autótól

2015.12.26. 18:21

Elon Musk nem a visszafogott nyilatkozatairól híres, de ezt a mondatot azért megjegyezzük 2017 végéig.

Bátrabban használja a technológiát a Tesla, mint a legtöbb autógyártó. Így történhetett, hogy 2015-ben szabadjára engedték az autopilotnak nevezett funkciót, amely erre alkalmas környezetben, leginkább autópályán és hasonló gyorsforgalmi utakon megengedi, hogy a sofőr levegye kezét a kormányról. Elon Musk, a figyelemfelkeltő nyilatkozatairól híres cégvezető szerint 2017 végére elkészülnek a teljesen önállóan közlekedő autóval.

Kiskapuként fenntartotta ugyan, hogy az ehhez szükséges jogi háttér lelassíthatja a bevezetés folyamatát, ami további egy és öt év közötti késedelmet okozhat. Ilyen közelre eddig még senki sem mert önvezető autót ígérni, sokan azzal kapcsolatban is szkeptikusak, hogy a belátható jövőben egyáltalán megvalósul az autonóm autózás olyan formában, hogy az elindulástól a megérkezésig ne legyen szükség sofőrre.

A következő években a Tesla mindenesetre szorgalmasan gyűjti az adatokat a forgalomban lévő autóival, amelyek folyamatosan rögzítik, milyen helyzetekben viselkedik másképp egy sofőr, mint a háttérben futó robotpilóta, ha éppen ő vezetné az autót. Musk szerint ebből néhány éven belül kiderül majd, hogy az önvezető autók biztonságosabbak, mint az emberi sofőrök.