A légdeszka létezik és már előrendelhető

2015.12.30. 13:58

Rengeteg próbálkozást láttunk már a légdeszkára, de eddig egyik sem vált tömegtermékké. Az ArcaBoard úgy tűnik működik, ráadásul már elő is rendelhető áprilisra.

A gyártó cég eredetileg román, de jelenleg Új-Mexikóban, Las Crucesben működik. A nevük Arca Space és légtérkutatással foglalkoznak. A vezérigazgatót Dumitri Popescunak hívják, ő maga az ArcaBoard feltalálója is.

A légdeszka 36 villannyal működő csőventilátorból és egy akkumulátorból áll, ami a lap közepén kapott helyet. Az ArcaBoard 145 centi hosszú és 75 centi széles. A súlya 80 kilogramm körül van, a teherbírása 110 kiló. Térdmagasságban, legfeljebb 20 kilométer/órával tud haladni. Elméletileg tudna magasabban és gyorsabban is menni, de biztonsági okokból korlátozták. A korlátok betartásáért, a deszka stabilitásér és az okostelefonos irányíthatóságért szenzorok felelnek. Természetesen utóbbi csak egy lehetőség, a testmozgásunkkal is irányíthatjuk a légdeszkát.

A ventilátorok összteljesítménye 272 lóerő, ami azt is jelenti, hogy sajnos igen gyorsan fogyasztják az akkut. A leghosszabb repülési idő így 6 perc, a töltése pedig hat órán át tart. Rendelhető gyorstöltős változat is, aminél állítólag 35 perc alatt újra menetkész az ArcaBoard. Másik hátránya a légdeszkának, hogy működési zajszintje 92 decibel, ami egy hangosabb autónak felel meg.

Az alapkivitel ára 19 900 dollár, ami több mint 5,5 millió forint, a gyorstölés lehetősége pedig további 4500 dollárba kerül, így pedig a deszka ára 6,75 millió forint fölé kúszik. Ilyen áron nem lesz belőle tömegtermék egyhamar, de egy lépéssel máris közelebb vagyunk ahhoz, hogy egy nap Marty McFly-ok lehessünk.