Már nem sokat kell várni az új Alpine sportkocsira

2016.01.01. 10:09

Az már jó ideje nem titok, hogy a Renault-nál keményen dolgoznak a legendás Alpine A110 sportkocsi feltámasztásán. Volt idő, amikor a Caterhammel közösen ment a fejlesztés, de 2015 nyarán már egy teljesen új tanulmányt mutattak be (a képeken is ez látható). Most az egyik népszerű közösségi oldalon jelentették be, hogy februárban visszatérnek.

A teljesítményről és a műszaki adatokról biztos információkat egyelőre nem tudni. Az tűnik valószínűnek, hogy egy alapmodellel kezdenek, amely a nyáron leleplezett Celebration koncepcióból táplálkozik. Két éven belül viszont egy erősebb, még durvább változat érkezik – ez utóbbit saccolják 300 lovasra a különböző források. Ezt a teljesítményt vélhetően egy 1,8 literes turbómotorból sajtolják ki, és 1100 kilogrammot kell mozgatnia. Eredetileg egy tonna alá akarták belőni, azt azonban csak szénszálas anyagokkal tudták volna elérni. Ezt végül elvetették, hiszen megdrágította volna a sportkocsit.

A két különböző kivitel között külsőben kevés lesz a különbség, a durvább Alpine például ledes fényszórókat kap. A beltérben arra törekedtek a mérnökök, hogy versenyautós érzetet keltsenek – ezt elsősorban az üléspozícióval és a pedálok elhelyezésével hangsúlyozzák. Sebességet váltani pedig a kormánynál elhelyezett fülekkel is lehet majd.

A február 16-ra tervezett bemutató azt sugallja, hogy élőben a márciusi Genfi Autószalonon láthatja először a nagyközönség az új Alpine-t. A sportautót a nagy előd A110 után a találgatások szerint A120-nak nevezik majd el - ellentétben a korábban emlegetett AS1-gyel. Ára 40 ezer fontról indulhat, míg a durvább verzióért 50 ezernél is többet kérhetnek. Ez forintra átszámolva 17-22 milliót jelent.