Önvezető autóval ünnepel a BMW

2016.01.02. 07:00

Önálló közlekedésre képes koncepcióautó bemutatására készül a BMW. A bajor gyártó a centenáriumi ünnepségsorozat keretein belül leplezi majd le az újdonságot: idén ünneplik ugyanis fennállásuk századik évfordulóját.

A vállalat eladásokért és marketingért felelős igazgatója, Ian Robertson erre egy londoni egyeztetésen tett utalásokat. Ezzel egyidejűleg pedig az autonóm járművekkel kapcsolatos vitás kérdéseket, biztonsági szempontokat is taglalta. Úgy fogalmazott: az autóipar már korábban elérte azt a fázist, amikor a lábra nem volt feltétlenül szükség a vezetéshez. Jelenleg már a kezünket is levehetjük a kormányról. Hamarosan az agyunkat is kikapcsolhatjuk közben.

Igaz, ehhez 10-15 évre még szükség lehet, de a nagy gyártók már mind-mind dolgoznak saját megoldásaikon. A sokakat aggasztó biztonsági kérdéseket is érintette. Felvetette azt a kérdést, hogy mit tenne egy önmagát vezető autó, ha veszélyes helyzetbe kerülne? Például felmerülne az ütközés lehetősége. Kitérne a szembejövő sávba, ezzel esetleg másokat veszélybe sodorva? Vagy a járdán kötne ki, a gyalogosok között? Szerinte az ilyen szituációkra még nincs felkészülve az ágazat. Ezt az álláspontot képviseli Harald Kruger, a BMW vezérigazgatója is, aki a Tesla megoldásáról nyilatkozott nemrég szkeptikusan.

A születésnappal kapcsolatban annyit tett hozzá: az elmúlt száz esztendőt ünneplik, de már a következő százra készülnek. Az önvezérlő autót egyébként a hírek szerint éppen a nagy napon, március 7-én mutatják be.