Saját töltőállomásán égett porrá egy Tesla

2016.01.02. 10:57

Rosszul indult az év a Teslának: január 1-jén felismerhetetlenné égett egy Tesla Model S töltés közben Norvégiában. Az S-t a Tesla saját töltőállomásán, egy Superchargernél érte a vég.

Elég volt öt tűzeset a múltban, hogy a Tesláról úgy tartsa a közvélemény, nem csak teljesítményben, de gyulladási hajlamaiban is hozza az olasz szupersportautók szintjét. Korábban azonban vagy a tulajdonosok garázsában parkolva vagy külső behatásra kaptak lángra az autók, de a Superchargernél álló autó egész más irányból okoz kellemetlenséget a Teslának – mi van, ha nem biztonságosak a cég által üzemeltetett töltőállomások?

A norvég tűzesetről egyelőre a Tesla sem tudott semmi megnyugtatót mondani, a vizsgálatokat is épp csak el tudták kezdeni. A norvég állami hírügynökség is csak annyit közölt, hogy a tűz közvetlen azután ütött ki, amikor tulajdonosa otthagyta a töltőn a Model S-t. A lángok az autóból indultak, és szinte biztosan összefüggnek a töltéssel. 

A tűzoltóság ahogy kell, elektromos tüzeknél használt speciális habbal oltotta az égő villanyautót és a gyorstöltőt, bár írnak olyat is norvég portálok, miszerint nem volt kellő minőségű és mennyiségű speciális, elektromos tüzekhez használt oltóanyaguk. Ha ez így volt, az óriási blama, de a történet utóéletét tekintve igazából mindegy. Hogy a Tesla miként jön ki ebből, azt a vizsgálat eredménye dönti el.