Visszatérhet a Porsche nagy kupéja

2016.01.05. 06:59

A Porsche az utóbbi időben arra törekszik, hogy modelljeit egységesen, számokkal jelölje. Néhány hete írtunk róla, hogy a Boxstert átkeresztelték 718-asnak, és felmerült, hogy visszatér egy másik legendás típusjelzés, a 928 is.

A 928-as a Porsche első nagytestű, orrmotoros utazókupéja volt, amelyet 1977-től 18 évig gyártottak. Akár csak az előd, valószínű, hogy az új modell is orrmotoros lesz, ám nem szívó V8-as, hanem turbós V6-os motorok kerülhetnek bele, különböző teljesítményszintekre hangolva, igaz, a híresztelések nem zárnak ki egy később megjelenő turbós nyolchengerest sem.

A kupé a Porsche által fejlesztett MSB platform lerövidített változatára épülhet, amelyet a következő Panamera, és Bentley Continental számára terveztek. Ezek alapján sejthető, hogy ha valóban lesz ilyen autó, akkor csak 2017 után mutatkozhat be. A formáról egyelőre nem sok derült ki, ám az valószínű, hogy nem retró-fazonban gondolkodik a Porsche, hanem a jelenleg jellemző formai elemeket használják majd fel.

Érdekes egybeesés, hogy egy fiatal iparművész, John Collard 2014-ben megtervezte saját 928 prototípusát, amelyet 921 Vision Conceptnek nevezett el. Ez ízlésesen nyúl vissza az eredeti formához, felhasználva a legmarkánsabb részleteket. Collard akkor azt mondta, ezzel a formatanulmánnyal munkát akar szerezni a Porschénál, és az ugyan nem derült ki, hogy sikerrel járt-e, de mi szívesen látnánk ezzel a formatervvel visszatérni a kupét.