Dögösen néz ki a Toyota terep-kupé

2016.01.08. 18:05

Picit szomorú, de megkerülhetetlen tény, hogy a Toyotánál mostanában mintha nem éreznék az autórajzolást. A GT86 óta a szériamodelljeik, de a tanulmányautóik többsége is inkább furcsa, mint harmonikus. Pedig úgy néz ki, tudnak, tudnak, ha akarnak, legalábbis erre enged következtetni a ViRA tanulmány, amelyet Japánban mutatnak be, valószínűleg a Tokyo Auto Salon keretein belül.

A jó arányú terep-kupé a tervezők szerint a Vitz – nálunk ismertebb nevén a Yaris – és a RAV4 keresztezéséből született, de ez nemigen látszik rajta. A kijelentés talán a koncepció születésének körülményeire utal, hisz az övvonalig egyértelműen az aszfalt-terepjárók sémáját követték a tervezők, a kabin viszont egy rövid háromajtósé. Az összkép mégis hangsúlyozottan sportos – ha azt mondanák, 4-500 lóerős motor dolgozik a hosszú motorháztető alatt, akkor sem kételkednénk nagyon.

Nagy kérdés persze, hogy számíthatunk-e bármi hasonlóra a japán óriástól, de egy efféle szériamodell valószínűleg akkor is sokat lendítene a cég hírnevén, ha praktikus szempontból láthatóan semmi értelme. A ViRA láttán az az érzésünk, van még remény: talán készülhetnek még vonzó, érdekes Toyoták, feltéve, hogy a cégvezetés felismeri, milyen hasznos lenne, ha az autóik nem csak ésszerűek, de látványnak is sokkal kellemesebbek lennének.