Még kisebb autón dolgozik az Audi

2016.01.09. 06:19

A legkisebb Audi jelenleg az A1-es, amely a VW Polóval van közeli rokonságban, de úgy hallani, az Audinál most a VW Up! alapjaira egy még kisebb járművet terveznek.

Régóta hallani pletykákat egy Audi kisautóról, de eddig egyik sem bizonyult igaznak: az A2-es bukása óta a VW prémium-részlege óvatos. Az A1-essel ugyan ebbe az irányba léptek egyet, de az igazi városi kisautó még várat magára. A legújabb hírek szerint azonban ismét napirendre került a kérdés: a brit Autocar belső információkra hivatkozva azt állítja, hogy 2019-re elkészülhet az Audi miniautója. Állítólag a VW Up! padlólemezének egy átdolgozott változatát használnák, aminek az egyik előnye az, hogy már a tervezéskor felkészítették villanymotor és akkumulátorok fogadására. Azaz az Audi minimális erőfeszítéssel kínálhatja az apróságot elektromos hajtással is.

Úgy tudjuk, a típus a tervezés korai fázisánál tart, de már most eldőlt, hogy készül három- és ötajtós változatban is. A 3,6 méter körüli apróságot tanulmányként állítólag már az idén megmutathatják, ám a szériagyártásra alkalmas autó az évtized vége előtt aligha készül el. Ennek az oka nyilván az, hogy a VW Up! padlólemeze jelenlegi formájában nem elég kulturált egy luxusváltozat alapjának: ahhoz, hogy komfort, zaj és dinamika szempontjából megfeleljen a márkára jellemző színvonalnak, szükség van a hosszas fejlesztésre.

Az Audi korábban már dolgozott egy elektromos városi kisautón, amelyet annak idején A2-esként emlegetett a szaksajtó, de annak a fejlesztését 2012 körül leállították, több más elektromos hajtású modellével együtt.