Megvan az amerikai csalós VW-ket mentő új katalizátor

2016.01.11. 06:07

Német lapok szerint kész az új katalizátor, amellyel a dízelbotrányban érintett motorok emissziós értékei az előírt határértékek alá csökkenthetők Amerikában. Matthias Müller, a Volkswagen AG vezérigazgatója állítólag már szerdán bemutatja az amerikai EPA (Environmental Protection Agency) környezetvédelmi hivatal igazgatójának, Gina McCarthynak.

Ezek a javítások nem az Észak-Amerikában eladott mintegy félmillió dízelmotor számára készültek, ott drasztikusabb beavatkozásra lehet szükség - írtuk a Volkswagen novemberben bemutatott megoldásáról, amellyel az Amerikán kívül értékesített csalószoftveres TDI-ket kezeli a gyártó. Na, a szerdára várt új katalizátor már a drasztikusabb megoldás lesz, ezzel az Amerikában érintett 580 ezer autóból az EA 189 típusú dízelmotor első generációjával rendelkező 430 ezer autó károsanyag-kibocsátását lehet csökkenteni. 

A lapértesülést a VW szóvivője csak annyiban erősítette meg, hogy "megoldási javaslatotokat terjesztettek az amerikai hatóságok elé", amelyek január 14-én nyilatkoznak az ügyben. A katalizátor sorozatgyártását az EPA engedélyének megszerzése után várhatóan rögtön megkezdi a Volkswagen.