Bemutatták a Chrysler Voyager utódját

2016.01.12. 06:25

Az Európában Voyager néven ismert egyterű időtlen idők óta a Chrysler legnépszerűbb modelljei közé tartozott, de az utolsó generáció nem sikerült igazán jól – talán ezért döntöttek úgy, hogy új néven kezdik forgalmazni az utódját. Észak-Amerikában eddig Town & Country néven kínálták a típust, mostantól viszont Pacifica lesz a neve.

A névváltást persze más is indokolja: ez a modell az utolsó csavarig új. Műszaki alapját a Chrysler 200-astól örökölte, amely egy, csak Észak-Amerikában kínált, Ford Mondeo méretű autó. Pontosabban a kétszázasban bemutatott CUSW platformra építették ezt a modellt is, ami a jelek szerint kifejezetten jót tett neki: a tömege 136 kilogrammal csökkent, lényegében azonos méretek mellett. Igaz, így sem könnyű a Pacifica a maga 1964 kilogrammjával, de ez továbbra sem teljesen európai léptékű autó, ezt jelzi, hogy lehajtott hátsó és középső üléssorral közel négy köbméteres rakteret kínál. Ráadásul a hátsó két sor ülései lehajthatók vagy kiszedhetők, így a csomagtér variálhatósága kivételes maradt.

A teljes újratervezés egyik előnye, hogy a Chrylser egyterűje mostantól nem csak célszerű, de kifejezetten elegáns is. A bálnatestet már-már kecsessé teszi az új formaterv, ami egy lépéssel közelebb viszi ahhoz, hogy visszaszerezze vezető pozícióját az amerikai buszlimuzin-piacon. Műszaki szempontból viszont nincs sok újdonság: a tervezők a 3,6 literes Pentastar V6-os két változatával kínálják majd a típust. Az erősebbik 287 lóerős, a hibrid változatba pedig egy 248 lovas kivitel kerül. Ez utóbbi változatba egy 16 kWh-s akkumulátor is bekerül, amellyel elvben akár 48 kilométert is megtehet tisztán elektromos üzemben. Természetesen konnektoros rendszerről van szó, azaz az akkumulátor újratölthető, 240 voltos hálózatból akár két óra alatt is.

Észak-Amerikában tavasszal kezdik forgalmazni a típust, de arra nincs sok esély, hogy Európában is bemutatnák, miután a Fiat a Chrysler, a Dodge és a Lancia márkák forgalmazását is megszüntette a kontinensen. Így legfeljebb Fiatként kínálhatnák, de mivel a Chrysler és a Lancia Voyager sem volt elég népszerű mifelénk, kicsi rá az esély, hogy erre sor kerülne.