Visszadobták a Volkswagen katalizátor-terveit

2016.01.13. 15:38

Néhány napja jelentette be a Volkswagen, hogy elkészült a csalószoftverrel eladott kétliteres TDI motorokhoz kifejlesztett javítási tervekkel. Amit a hatóságok nem fogadtak el.

Mivel egyelőre konkrétumokat senki nem közölt, csak annyi bizonyos, hogy a Volkswagen valamiféle plusz katalizátorral igyekezett volna csökkenteni a nitrogén-oxid-kibocsátást a kétliteres négyhengeres dízelmotorral eladott autók esetében. Ám ezt a megoldási tervet most elutasította az EPA. Azt mondják, a VW nem mutatott nekik olyan visszahívási tervet, amelyet elfogadhatnának. Ez nyilván azt jelenti, hogy újabb fejlesztési körnek kell következnie, amelynek a végén újabb tervet kell bemutatnia a német gyártónak, amelyet aztán ismét értékelhet az EPA, illetve kaliforniai megfelelője, a CARB.

Ez utóbbi szervezet elnöke, Mary Nichols meglehetősen harcias hangnemben utasította el a VW tervét. „A Volkswagen úgy döntött, csal a károsanyag-kibocsátási teszteken, majd igyekezett ezt eltitkolni. Majd amikor lebuktak, azzal tetézték mindezt, hogy letagadták a csalást. Végeredményben több ezer tonna nitrogén-oxid került a levegőbe, amely a kaliforniai lakosság egészségét károsítja. Ezt jóvá kell tenniük.” - mondta Nichols.

A 3 literes TDI motorokhoz persze másik javítási terv készül, azt február elejére ígérték a németek.