Új világrekord Subaru BRZ-vel

2016.01.18. 17:29

A Guiness Rekordok Könyvében is szerepel majd Alastair Moffat mutatványa, amelyet néhány hónap gyakorlás után adott elő, méghozzá közönség, és persze a hitelesítő brigád szeme láttára.

Igazából szinte bármivel fel lehet állítani egy Guiness Rekordot, ha valaki elég jó abban, amit csinál. Jó példa erre Alastair Moffat, aki autós mutatványaiból él, és már hatszoros rekorder – elsősorban szűk helyre parkolásban jeleskedett eddig – és most begyűjtött egy hetedik, hasonlóan hasznos rekordot: pillanatnyilag ő tud a legszűkebb helyen végrehajtani egy 360 fokos fordulót. A 2016-os Autosport Show-n mutatta be a gyakorlatot több száz néző előtt, bár ahhoz, hogy a rekord is érvényes legyen, végre kellett hajtania még egyszer. A lényeg: a Subarb BRZ-vel az autó hosszánál 2,25 méterrel szélesebb helyen tett meg egy teljes kört, természetesen az autót keresztbe csúsztatva. Az előző rekord 2,5 méter volt, ezt javította most meg Moffat.

Hogy meddig lehet szűkíteni a fordulókört, az persze kérdéses: a második kísérlet Moffatnak sem sikerült elsőre, és az az érzésünk, ez tipikusan az a műfaj, amit egy bizonyos szint alá vinni szinte lehetetlen, legalábbis utcai autóval. Persze ha valami nagyon apró autóval próbálkoznának, talán tovább lehetne szűkíteni a helyet, de pilóta legyen a talpán, aki kontrolláltan képes csúsztatni egy Smart-szerű kiskocsit.

Mindez persze mit sem számít, amíg tudjuk, hogy egy magyar versenyző, bizonyos Pandacsöki Boborján tartja a távolba látás világrekordját, immár huszonöt éve.