Teljesen új népmotorok a Volkswagentől

2016.01.19. 06:17

A VW márka igazgatója, Herbert Diess beszélt az új fejlesztésről, amely jövőre mutatkozik be. Úgy tűnik, a Volkswagennél is elkezdtek a motorokon spórolni.

Eddig teljesen különállóan folyt a Volkswagen benzines- és dízelmotorjainak fejlesztése. Száz és száznegyven lóerő közt a benzines modellek egy jelentős részét 1,4 literes TSI turbómotorokkal, a dízeleket pedig 1,6 literes TDI motorokkal gyártották. Ezt a két motort váltja Diess szerint az új, 1,5 literes motorcsalád, amelynek egyaránt lesz benzines- és dízelváltozata is. Az efféle fejlesztés-egyszerűsítés nem ritka manapság: hasonló elvek mentén készít motorokat manapság például a Volvo, a BMW, a Jaguar-Land Rover is.

Az új motorok állítólag még így is komplikáltabbak és drágábbak lesznek, mint az elődeik, de egyben könnyebbek és takarékosabbak is. Azt egyelőre nem tudni, hogy az 1,6 literes dízelhez hasonlóan az 1,5 literes alapain is készül-e háromhengeres dízelmotor, amely így még kisebb, 1,13 literes lenne. Mindenesetre az 1,5 literes motorcsaládot ugyanúgy az egész VW csoport használja majd, mint az aktuális 1.4 TSI-t és 1.6 TDI-t.

Nem csodálkoznánk rajta, ha a Volkswagen a későbbiekben tovább ésszerűsítené motorgyártását, amelyre eddig egyfajta belső verseny volt jellemző, épp ezért sok esetben többféle, sokszor igen eltérő felépítésű motort gyártottak ugyanarra a teljesítményszintre.