Győrbe kerül az Audi Q3 gyártása

2016.01.20. 14:52

Újraosztja a gyártás egy részét üzemei között az Audi. A jövőben így Győrben készül majd a jelenleg a spanyolországi Martorellben gyártott Audi Q3, a cég legkisebb szabadidő-autója - tájékoztatta az Audi Hungaria Motor Kft. szerdán az MTI-t.

A közleményben Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor kft. ügyvezető igazgatója kifejti, a Q3 gyártásának áthelyezése Győrbe igazolja az Audi Hungaria kompetenciáit és teljesítőképességét, valamint Magyarország mint gyártó telephely versenyképességét. Az MTI megkeresésére Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Motor Kft. szóvivője közölte: a Q3 modell győri gyártásának pontos kezdetéről egyelőre nem adnak információt.

Az Audi közleménye szerint az első, tisztán elektromos meghajtású SUV-juk (várhatan Q6 néven) sorozatgyártása a világpiacra a brüsszeli telephelyen 2018-ban kezdődik meg. Emellett a gyár tevékenysége saját akkumulátor-gyártással is bővül, ezzel a Volkswagen-konszern központi gyára lesz az elektromobilitás területén. Az eddig Belgiumban készülő Audi A1 modell gyártását a vállalat a spanyol Martorellbe helyezi át, míg a jelenleg Spanyolországban gyártott Q3 kerül át Győrbe.

A Q6 korábbi látványterve
A Q6 korábbi látványterve

A tájékoztatásban Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke kifejtette, hogy az új elosztás növeli a gyártási hatékonyságot, tovább erősíti a telephelyeket, amivel újabb szinergiákat teremtenek a Volkswagen-konszernen belül, és fontos kulcskompetenciákat egyesítenek. A modellek áthelyezéséről szóló döntések biztosítják a munkahelyeket és ösztönzik a gyártási hálózat nemzetközi jellegét - fűzte hozzá.

A Brüsszelben gyártandó SUV az Audi Q5 és Q7 közé illeszkedik a termékpalettán. A nagy hatótávolságú akkumulátorral és három elektromotorral felszerelt elektromos modell több mint ötszáz kilométeres hatótávolságot és a gyors feltöltést ígér – hangsúlyozták.

Az Audi jelenleg legnagyobb SUV-ja, a Q7
Az Audi jelenleg legnagyobb SUV-ja, a Q7

A győri gyárban jelenleg négyféle modell készül: az A3 Limousine, az A3 Cabriolet, valamint a TT Coupe és a TT Roadster. Az Audi Hungaria Motor Kft. az Audi-konszern tagja, az Audi- és Volkswagen-konszern központi motorszállítója. 2015-ben a vállalatnál 2 millió 22 ezer 520 motor és 160 206 jármű készült.