Három Audit dobnak ki a villanyautó kedvéért?

2016.01.21. 13:38

A Volkswagen dízel-botrányának hosszú távú következményei egyelőre felmérhetetlenek, de már rövidebb távon is akad jó néhány, korábban nem tervezett változtatás. Az egyik ilyen, hogy amennyire lehet, felgyorsítják a környezetbarát modellek fejlesztését, méghozzá a hírek szerint bármi áron: az Audinál például több fejlesztés is áldozatul eshet ennek a törekvésnek.

A Car and Driver belső információkra hivatkozva azt írja, hogy a Q4-ként emlegetett kisebb terep-kupé, illetve a TT Crossover és TT Sportback fejlesztése is kikerült a menetrendből, annak ellenére, hogy a két új TT változatot már tanulmányautóként is láthattuk korábban. Rossz nyelvek szerint a TT sportkocsi modellcsaláddá dagasztása Ulrick Hackenberg szívügye volt, aki egyike volt a dízelbotrány utáni vezetőcserék első áldozatainak, így nem csoda, hogy az új vezetés könnyű szívvel mondott le a négyajtós TT változatokról. A Q4 hasznossága szintén megkérdőjelezhető, hisz ez is olyan rétegmodell lett volna, amelynek az életképessége minimum megkérdőjelezhető.

A programok leállítása révén felszabaduló tervezési kapacitást az elektromos és hidrogén-hajtású autók fejlesztési ütemének gyorsítására fordítják, hisz úgy tűnik, a VW csoport új vezetése ezt tartja az legjobb lehetőségnek a dízelbotrányban beszennyeződött vállalati hírnév megtisztítására. Már el is kezdtek helyet csinálni a Q6 E-Tronként ismert modellnek, amely 2018-ra várható, ennek köszönhető egyebek közt, hogy Magyarországra kerül a Q3 gyártása.