Árverezik James Bond Aston Martinját

2016.01.22. 11:22

Az utolsó James Bond film, a Spectre kedvéért tervezte az Aston Martin a DB10 típust, amelyből ebben a formájában aligha készül több a forgatáshoz használt néhány példánynál. A pontos szám nem ismert, de egyet február közepén elárvereznek a film DVD-megjelenésének alkalmából.

A DB10 az Aston Martin alapmodelljére, a Vantage V8-ra épül, bár ez messze nem jelenti, hogy vérszegény teljesítményt nyújtana. Az alapjául szolgáló modell 4,7 literes V8-as motorja 436 lóerős, így az autó 4,6 másopderc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 305 km/h. A filmes autó adatai valamelyest eltérhetnek ezektől, hiszen teljesen új burkolatot terveztek hozzá, amely alig emlékeztet a sportkocsigyár korábbi autóira, de nagyságrendi különbség biztosan nincs. A kérdéses példányt egyébként bőr kárpitozású, luxuskivitelű belső térrel és hatfokozatú kézi váltóval gyártották.

Az árverést, amelyen a DB10-es megvásárolható lesz, 2016 február 18-án rendezi a Christie's aukciós ház, amely legalább egymillió fontra – átszámítva úgy 412 millió forintra – becsüli a lehetséges eladási árat, bár a licitálók elszántságától függően ennél akár jelentősen nagyobb is lehet a bevétel. A pénzt természetesen jótékony célra fordítják: a Médecins Sans Frontiers – Orvosok Határok Nélkül – nevű humanitárius egészségügyi szervezet kapja a teljes összeget.