Autógyárat venne a Toyota?

2016.01.28. 14:48

A Toyota a hírek szerint arra készül, hogy megvegyen minden Daihatsu részvényt, amely még nem az övé. Ezzel új lehetőségek nyílnának meg – egyesek szerint akár a Toyota Daciájának szerepét is megkaphatná a kisautó-specialista.

A két gyártó kapcsolata nem új: 1967-ben vette a Toyota az első Daihatsu részvényeket, és 1998 óta 51,2%-kal a legnagyobb japán autógyártó a legnagyobb részvényese a kisautó-márkának. A Nikkei híre szerint most ennél is tovább mennének: megvennék a maradék 48,8%-ot is. Egy ilyen manőver nem lenne olcsó, mintegy 3,2 milliárd dollárra becsülik ennek a részvénymennyiségnek az értékét. Korábban azt pletykálták, hogy a tranzakcióba bevonnák a Suzukit is, ám ezt a Toyota hivatalosan is cáfolta.

Az igazi kérdés persze az lenne, hogy mi a Toyota terve a Daihatsuval, ha már teljes egészében az övé. A márka Japánon kívül alig létezik – nemrég Európából is kivonultak – az eladásai zöme pedig Japánban is az adókedvezményes Kei kategóriából származik. Egyes feltételezések szerint a Toyota olyasfajta olcsó márkát csinálna a Daihatsuból, amilyen a Renaultnál a Dacia, a Nissannál pedig a Datsun.