Már tesztelik az új elnöki limuzint

2016.01.28. 06:05 Módosítva: 2016.01.28. 06:06

Bár egyelőre erősen álcázva tesztelik, annyi egyértelmű, hogy az elődjéhez hasonlóan ez is inkább páncélautó lesz, mint hagyományos személygépkocsi.

Az Egyesült Államok mindenkori elnöke a világ legjobban védett személyei közé tartozik. Ehhez a státuszhoz már évtizedek óta tartozik egy kisebb autóflotta, amelyet valamelyik helyi gyáró – 1993 óta Cadillac márkanéven a General Motors – készít el. Mivel az idén novemberben tartják a következő választásokat, a Cadillac már fejleszti a páncélautó következő változatát a következő elnök számára, akiről egyelőre csak annyit tudunk, hogy nem Barack Obama lesz az, hisz ő már betöltötte a lehetséges két elnöki ciklusát.

A kémfotó alapján az az érzésünk, hogy az új autó hasonló lesz Obama Beast becenevű gépéhez, de már a Cadillac CT6 orrát kapja a DTS-é helyett. Már a Beastnek sem volt sok köze a Cadillac csúcsmodelljéhez: egy Chevrolet Kodiak közepes teherautó műszaki alapjaira épült, hogy a főegységek elbírják a páncélzat és a többi segédberendezés többletsúlyát a megbízhatóság csökkenése nélkül. Bár a Beast adatait sem hozták nyilvánosságra, a pletykák szerint legalább kilenc tonnát nyom, a páncélvastagsága helyenként meghaladja a 13 centimétert. Teljes körű atom, biológiai és vegyi támadások elleni védelmet nyújt, akár egy modern harckocsi, van benne egy kisebb vérbank az elnök vércsoportjával megegyező vérrel, saját oxigén-ellátó rendszert kapott, és egy C-17-es katonai szállítógép mindenhová elviszi, ahová az elnök megy. Ezen felül olyan biztonságos kommunikációs rendszerrel látták el, amellyel az elnöki döntések akár út közben is eljuttathatók a céljukhoz, a világ bármely pontjáról.

Ezek után nyilván senki nem csodálkozik rajta, hogy az új változat fejlesztését jó előre elkezdék, hisz novemberre el kell készülni az új autóknak, amelyekből legalább négy teljesít szolgálatot egyszerre a Fehér Ház flottájában.