Elindult a világ leghosszabb buszjárata

2016.01.31. 18:40

A világ leghosszabb autóbuszjárata kezdte meg működését a hétvégén a perui főváros, Lima és a brazíliai Rio de Janeiro között. 6200 kilométer az új rekord.

A világ leghosszabb autóbuszjárata valójában úgy jött létre, hogy az eddig Lima és Sao Paulo közlekedő távolsági busz vonalát Rióig meghosszabbították. A járatot üzemeltető Ormeno busztársaság szerint sehol másutt a világon nincs ilyen hosszú menetrendszerinti közvetlen autóbuszjárat, Dél-Amerikában eddig a Lima-Caracas és a Lima-Sao Paulo számítottak a leghosszabbnak.

A Csendes- és az Atlanti-óceán közti 6200 kilométeres járatra 57 500 forintnak megfelelő összegbe kerül egy jegy. Az 56 férőhelyes emeletes busz 102 óra alatt teszi meg az utat, ezalatt két sofőr teljesít szolgálatot, akik 4-4 óránként váltják egymást. Az Amazonas vidékén és az Andokon át vezető hosszú úton mindössze napi két alkalommal tartanak étkezési és WC-szünetet a tankolásokon kívül.

Brazília és Peru között már évek óta létezik aszfaltozott út, a Transocéanica, ennek egy szakaszán járnak azok a buszok is, amelyek Machu Picchu világhírű inka romvároshoz viszik a látogatókat. A hosszú buszjáratokra a városok közti nagy távolságok mellett az is magyarázatot ad, hogy Dél-Amerikában fejletlen a vasúthálózat, a repülőgép mellett az autóbusz a legfontosabb közlekedési eszköz.