Így néz ki 2,8 milliárd, pirosban

2016.02.02. 15:13

Hagyományosan a Ferrari és a Bugatti a két legdrágább márka az autós árveréseken, de most kiderült, hogy egy háború előtti Mercedesek is képes meghozni a gyűjtők költési kedvét.

Az RM Sotheby's aukcióján bukkant fel a 130894-es alvázszámú, 1937-es évjáratú Mercedes-Benz 540 K Special Roadster, amelyen első pillantásra látszik, hogy nem mindennapi különlegesség. A gigantikus méretű nyolchengeres kétülésessel mindössze 16 458 kilométert tettek meg eddig, és mivel eredetileg is Észak-Amerikában rendelték meg, a világháború sem ártott meg neki. 5,4 literes nyolchengeres soros motor hajtja, amely alaphelyzetben 115 lóerős, de a teljesítmény a kapcsolható Roots-fúvó révén 180 lóerőre emelhető. A típus sok tekintetben messze megelőzte saját korát, hisz elöl és hátul egyaránt független felfüggesztése volt, hatalmas hidraulikus dobfékek lassították, a sebességváltója pedig négyfokozatú.

Ez az autó persze újkorában is egy vagyonba került, de egy ilyen nagyszerű állapotú autóritkaság ma már nagyságrendekkel nagyobb értéket képvisel. Ezt jelzi, hogy eleve 5 millió dolláron indították a licitet, amely rendesen be is indult: végül 9,9 millió dollárért, azaz napi árfolyamon számolva 2,828 milliárd forintért vásárolták meg. Ez az összeg nemzetközi viszonylatban is kivételes – ugyanennek az aukciónak a második legdrágább autója egy 1929-es Duesenberg Model J volt, azért 3 millió dollárt adtak.