Bréking! A Suzuki kinyomócsapágya többé nem a jólét mércéje

2016.02.05. 11:06

Kiadta fogyasztói árindex kiszámításához (az infláció mérőszáma) használt új tételei listáját a KSH. Az 1,3-as Suzuki Swiftek kinyomócsapágyának ára többé már nem tükre a jólétünknek, de bennmaradt még ugyaninnen a gyári olajszűrő betét ára, a fékbetét-csere díja, valamint a 6-8 éves Swiftek piaci ára is. Sőt, jöttek új autós tételek is.

A Napi.hu szedte össze tételesen, mi változott a Központi Statisztikai Hivatal listáján. A KSH minden évben változtat az általa figyelt fogyasztói termékek során leginkább aszerint, azok mennyire keresettek, de vannak egyéb szempontjaik is. Ez a lista lesz aztán az úgynevezett fogyasztói kosár, mintegy leképződése a különféle árucsoportok legkeresetebb termékeinek. Ebből a kosárból hullott ki az 1,3-as Swift kinyomócsapágya. Szigorúan a gyári, nem az utángyártott.

Autós vonatkozású tétel maradt így is elég. A hat újdonság közül a legmeglepőbb, hogy felkerült a fővárosi behajtási díj/Budapest matrica, közismertebb nevén: dugódíj. Ezt várhatóan leghamarabb az idei év utolsó negyedében vezeti be a főváros, a KSH azonban már most felkészül, hogy az évközbeni bevezetés ne akassza meg a számításokat. Jelenleg egy nullás érték szerepel mellette. Szintén tétel lett a fogyasztásban a 0-18 kilogrammos gyerekeknek szánt, isofixes gyerekülés a hivatal szerint, a mély és variálható babakocsi mellett januártól így már ennek árváltozását is figyeli a KSH.

Hogyan számol a KSH?

A reprezentánsok (termékek) árait a KSH területi munkatársai havonta írják fel az ország településein - mintegy száz település 120 helyén - az üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon. Ha pedig egy boltban az összeíró a különböző választékelemek közül többet talál, akkor megkérdezi (vagy kikövetkezteti), hogy melyik a legkeresettebb áru és annak árát jegyzi fel. Követelmény, hogy az árindex az adott havi valóságos kínálatot tükrözze, ezért a felírás napján - ami felíróhelyenként minden hónap első és huszadik napja között szóródik - ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Minden megyében feljegyzik minden reprezentánsnak az árát, mégpedig több felíróhelyen, így havonta reprezentánsonként 35-150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze az árindexszámításhoz – írja a Napi.hu.