Olcsó villanyautón dolgozik a Volkswagen

2016.02.06. 14:55

Elérhető árú elektromos autón dolgozik a Volkswagen. A német óriás a Tesla Model 3-mal és a Chevrolet Bolttal versenyezne, de egyelőre csak kevés információt szivárogtattak készülő újdonságukról.

Annyit azonban már tudni, hogy a projektet az a Herbert Diess gondozza, aki nem mellesleg a Volkswagen személyautós részlegének vezetője. A cél pedig az, hogy az első igazán tömegtermelésben készülő – és így tömegmodellnek számító – villanyautót rakják össze a konszern berkein belül.

A költségek csökkentésének érdekében a következő generációs elektromos Golffal osztozik majd bizonyos alkatrészeken. Padlólemeze pedig az a Modular Electric Platform (MEB) lesz, amely a közelmúltban tanulmányként bemutatott Budd-e alapjait is adja. Formatervében természetesen alaposan elkülönül majd mind a Budd-e-tól, mind pedig a Golftól. Azt jelenleg még nem tudni, hogy szedán vagy ferdehátú lesz-e, és a műszaki részletek sem tisztázottak. A hatótáv az első találgatások szerint 300 kilométeres lehet.

Egyes források már azt is tudni vélik, hogy a Budd-e-val egyszerre, 2020 környékén érkezhet meg a sorozatgyártású változat. Ahhoz pedig, hogy igazi villanyhajtású népautó lehessen belőle, árát is kimondottan alacsonyan kell majd tartani.

És hogy mire jó ma egy villanyautó? Kipróbáltuk, méghozzá elég alaposan. Egy Kia Soul EV-vel jártuk meg Nürnberget oda-vissza.