Angliában nincs kegyelem: közérdekű munka az óratekerőnek

2016.02.07. 12:02

Nem csak nálunk probléma az óratekerés, de Angliában legalább látni egy kevés reményt a megoldásra. Egy példa mindenesetre van a retorzióra: 150 óra közérdekű munka és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy londoni óratekerőt.

Illusztráció
Illusztráció

London Tottenham kerületében történt, hogy egy helyi autókereskedő meghirdette BMW X5-ét 96 ezer mérföldes (154 ezer kilométer) futásteljesítménnyel. Az illetékes fogyasztóvédelmis hatóság fedezte fel, hogy ugyanezt az autót egy korábbi aukción 153 ezer mérfölddel (246 ezer kilométer) adták el. Innen indult a munka érdemi része: vevőjelöltnek kiadva magukat mentek el a kereskedőhöz megnézni a 8500 fontért hirdetett BMW-t, amit aztán az eladó a helyszínen is a hamisított óraállással akart értékesíteni. A helyi lap szerint ennyi elég volt ahhoz, hogy bűnösnek találják, hiába állította szembesítéskor, hogy őt is becsapták.

Egy ilyen százezer kilométeres tekerés a magyar használtautó piacon még csak nem is számít soknak. Sőt, ennél többnyire két-háromszor nagyobb visszatekerésekbe lehet futni egy-egy lekérdezésnél. Pedig a Btk. évek óta érvényes vonatkozó passzusa miatt ez elvben itt is bűncselekménynek számít: egy évig terjedő szabdságvesztéssel büntethető, de nem tudunk olyan óratekerőről, akit elítéltek volna Magyarországon. Hogy mennyire egyszerű mutatvány ez az aljas kereskedői trükk, itt megnézheti: